Sund kost
Vi bestræber os på at have et godt økologisk køkken – og være ernæringsrige forbilleder for børnene.
Økologien er blevet en del af vuggestuens hverdag og stort set alt er økologisk. Vi følger årstiderne og naturens gang, så børnene kan opleve maden “fra jord til bord” – og med meget mere grønt og mindre kød.
Kostpolitik
I Christianshavns Asyl har vi udarbejdet en kostpolitik for at tage ansvar for og begrænse børnenes sukkerindtag mens de er under vores varetægt. Institutionens holdning tager udgangspunkt i den fakta og viden, som findes i dag.
Hvorfor begrænse forbruget af sukker i Christianshavns Asyl?
Næsten alle madvarer indeholder sukker – nogle madvarer er tilsat sukker, andre har sit eget naturlige sukkerindhold. Tilsat sukker har ingen næringsværdi men er tomme kalorier som tager pladsen fra vitaminer og mineraler som børnene rent faktisk har brug for.
Fødevarestyrelsens anbefaling:
0-1 år: højest 25 gram sukker dagligt, hvilket svarer til 2 spiseskefulde
2-3 år: højest 30 gram sukkerdagligt, hvilket svarer til 2½ spiseskefulde
4-6 år: højest 40 gram sukker dagligt, hvilket svarer til 3 spiseskefulde
Sukker bliver brugt som krydderi og i de pædagogiske aktiviteter vi finder lærerigt og udviklende for barnet fx at sylte eller lave saft med bær og frugter de selv har fundet i naturen.
Traditioner og højtider
Ved begivenheder som er forbundet med højtider og traditioner som fastelavn, koloni og jul samt fester som fx jubilæer og husets runde fødselsdage vil vi have for øje at mindske sukkerindholdet.
Mange fester på et år
I Christianshavns Asyl er der 45 børn og 10 faste ansatte det vil sige 55 fødselsdage på et år. Her til lægges alle højtiderne og mærkedage, koloni, afslutninger og hvad vi ellers gerne vil fejre fx en sommerferie i sigte mm. Det giver rigtig mange fester på et år.
Fødselsdage
Vi kan rigtig godt lide at fejre børnenes fødselsdage, men her er det barnet/samvær, der skal være i centrum – ikke maden.
Børnene må gerne tage noget med hjemmefra og dele ud. Der er mange valgmuligheder, det kunne fx være grovboller med smør, kagemand lavet af bolledej, pizzasnegle og pølsehorn, bær, frugt, frugt/grønsagsspyd, poppede hirse, tørrede frugt, frugtstænger, nødder og kerner (fra 3 år) osv. Vi hjælper gerne med forslag og har udviklet en idemappe til inspiration som løbende vil blive udvidet med billeder, opskrifter og links.
Vi er klar over at der også er sukker i fx frugt, rosiner og andet tørret frugt, men disse fødevarer indeholder også en masse gode næringsstoffer som børnene har glæde af. Derfor foretrækker vi denne naturlige sukker frem for tilsat sukker.
Hvis fødselsdagen/afslutningen holdes uden for institutionen, forventer vi at forældrene respekterer og lever op til kostpolitikken.